Kādu graudu kalti izvēlēties?

 

Neprognozējamu laika apstākļu dēļ ražas glabāšanai ir nepieciešams kvalitatīvi izkaltēt graudus tā, lai pasargātu tos no pašsakarsēšanas punktu veidošanās ilgtermiņa uzglabāšanas laikā. Līdz ar to ir nepieciešams izvēlēties drošu un efektīvu graudu kalti.


Kā to izdarīt?

Graudu kaltes izvēli galvenokārt nosaka tās produktivitāte, efektivitāte, degvielas ekonomija, ekspluatācijas drošība, karstā gaisa temperatūras kontrole, kaltes tīrīšanas vieglums.

Galvenais graudu kaltes uzdevums ir samazināt graudu mitruma saturu līdz vērtībai, pie kuras graudi varētu ilgstoši uzglabāties.

Šeit ir jāņem vērā daži punkti, kas palīdzēs izvēlēties un uzstādīt jaunu kalti:

  • Kaltes augšējā daļā jābūt bufera tvertnei, kura ar graudu transporta aprīkojuma palīdzību tiek barota ar mitriem graudiem. Uzstādītie augšējā un apakšējā graudu līmeņa sensori, nodrošina nepārtrauktu graudu kaltes piepildīšanu.
  • Graudu kaltei jānodrošina darbība un kvalitāte neatkarīgi no laika apstākļiem (lietus, sniegs, stiprs vējš), kas ļauj tai atrasties jebkurā vietā.
  • Jānodrošina kaltēšanas aģenta piegāde katram graudam no visiem virzieniem. Lai izvairītos no produkta kontakta pārkaršanas, ir nepieciešams samazināt kaltējama produkta saskari ar kaltes konstrukciju karstajām metāla daļām.
  • Jābūt iespējai nosiltināt kaltes karstās zonas, lai samazinātu siltuma zaudējumus. Tas ir ļoti svarīgi mūsu klimatiskajā zonā.
  • Tādiem elementiem kā degļiem un degvielas sistēmai jābūt kvalitatīviem un ekonomiski izdevīgiem.
  • Jāizslēdz putekļu emisija ārpus kaltes.
  • Graudu kaltēšana jāveic rūpīgi, netraumējot un nepārkarsējot produktu.
  • Viegla pieejamība jebkurai kaltes vietai ir svarīga, lai iztīrītu kalti no graudu atliekām un veiktu remontu.

Kas notiek ar graudiem pārkarsēšanas laikā?

Graudu kvalitāte pasliktinās, samazinās to dīgtspēja; no šiem graudiem iegūto miltu cepšanas īpašības pasliktinās. Piemēram, kukurūza pārkarsēšanas dēļ pilnīgi zaudē dīgtspēju, savukārt, ēdiena barības vērtība saglabājas, tomēr ir grūti atdalīt cieti. Pārkarsējot kviešus, notiek graudu sacietēšana – tie ar grūtībām padosies sasmalcināšanai. Slīpējot kviešu graudus ar plaisām, samazinās augstākās pakāpes miltu iznākums. Sēklu graudus nevar žāvēt pie augstām temperatūrām, nezaudējot dīgtspēju.

Mūsu tirgū ir daudz ražotāju, kas piedāvā risinājumus graudu kaltēšanai. Ir no kā izvēlēties. Visus ražotājus apvieno viens uzdevums: samazināt mitrumu graudos, pie tā nepieciešams nodrošināt graudu vienmērīgu kaltēšanu, lai nodrošinātu vienādu graudu mitrumu un nepārkarsētu graudus. Tā kā graudi ir ciets produkts, nav iespējami uzreiz samazināt mitrumu. Šajā gadījumā mitrumu var sadalīt divās daļās: ārējais mitrums un iekšējais mitrums. Pēc ārējā mitruma samazināšanas paiet neliels laiks, un iekšējais mitrums sāk kustēties ārā, līdz ar to ārējais mitrums palielināsies. Augstāk minētais norāda, ka kaltei jābūt aprīkotai ar mitruma kontroles kvalitatīvo sistēmu.

Vēl viens būtisks moments – graudu dzesēšana. Atdzesēšana ir nepieciešama, lai samazinātu risku, ka uz izkaltētajiem graudiem izveidosies kondensāts.

Secinājums: kaltei jābūt bufera zonai, lai nodrošinātu kaltes nepārtrauktu darbību; darbības zonai, lai kaltētu graudus, un dzesēšanas zonai, lai atdzesētu graudus.

Kaltes pamatveidi ir: šahtas tipa, modulārā tipa un trumuļa tipa.

Mūsu reģionā visizplatītākais kaltes tips ir šahtu tips. Šī tipa kaltes viegli ierakstās graudu apstrādes tehnoloģijā, efektīvi samazinot mitrumu graudos. Šajās kaltēs graudi kustas no augšas uz lēju un nesaskaras ar karsēšanas elementiem, jo uz kalti tiek padots karsts gaiss, un kurtuve atrodas blakus kaltei.

Somijas uzņēmums Arskametalli OY ražo kaltes jau 60 gadus un piedāvā vislabāko risinājumu, ņemot vērā gan kaltes cenu, gan kaltēšanas efektivitāti. Šis uzņēmums piedāvā gan stacionārās, gan pārvietojamās graudu kaltes ar ietilpību no 13 m3 līdz pat 93 m3. Kaltes konstrukcija nodrošina graudu mitruma viendabīgumu izejā un ļoti rūpīgi izkaltē graudus, jo sildošais aģents iedarbojas uz graudiem no visām pusēm. Ieplūdes un izplūdes gaisa kanāli atrodas šahveidīgi visas kaltes darbības zonas augstumā.

Ugunsdrošība – arī ir būtisks aspekts, kas jāņem vērā, kaltējot graudus. Arskametalli OY standarti aprīko visas kaltes ar priekštīrītāju, kas ir uzstādīts kaltes augšā – visi graudi pirms kaltēšanas attīrās no putekļiem un viegliem piemaisījumiem, tādējādi tiek nodrošināts, ka šī kalte neiedegsies kaltēšanas laikā.

Kaltēšanas laikā izveidojas putekļi, kurus ir nepieciešams savākt. Tas ir viegli atrisināms ar ciklonu vai ciklofanu palīdzību. Šo aprīkojumu ir viegli uzstādīt uz šahtas tipa kaltēm, jo tām ir izplūdes gaisa kanāli, pie kam ir viegli pievienot ciklonu vai ciklofanu.

Pasaulē atpazīstamākais dāņu ražotājs Cimbria piedāvā caurplūdes kaltes ar ražību sākot no 5 t/h, kas atbilst visām augstāk minētajām prasībām. Kopš 1947. gada šis uzņēmums ražo graudu pirmsapstrādes iekārtas un šodien piedāvā visu, kas nepieciešams drošai un kvalitatīvai graudu glabāšanai. Katrs klients, kas izmanto šo aprīkojumu ir pārliecināts, ka viņš ieguldīja savus līdzekļus savā attīstībā. Runa iet ne tikai par graudu kaltēm – Cimbria ražo arī tīrīšanas mašīnas: no trumuļa tipiem un gravitācijas galdiem līdz mūsdienīgajiem krāsu šķirotājiem; visa veida graudu transportierus, aspirācijas sistēmas un tā tālāk.              

 

Pārvietajamā porciju tipa kalte Arska.


Šahtas tipa kaltes principiālā shēma. 


Cimbria Eco-master (rekuperācijas) kaltes darbības princips.

 
 

Vairāk informācijas par graudu pirmapstrādi: šeit

Vai zvanot:

Graudu pirmapstrādes iekārtu projektu vadītājs

Vladimirs Baks, tālrunis: +371 26573518, vladimirs.baks@dotnuvabaltic.lv

<Atpakaļ